tiistai 17. toukokuuta 2022

Veni, vidi, vici - Taidekoulun ryhmän huikeaa taidetta

 Lapuan taidekoulun ryhmä voitti 500 euron palkinnon SPOTTI-tapahtumassa


Lapuan taidekoulun teemaopinnoissa monitaiteisella Varjojen tanssia-kurssilla valmistettu esitys Nuotiolla on voittanut toisen pääpalkinnoista SPOTTI- lasten ja nuorten teatteripäivillä Riihimäellä. Lasten ja nuorten teatterifestivaalin raatiin kuuluivat ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Niina Lahtinen, näyttelijä Jaana Saarinen, stand up -koomikko sekä teatteriopettaja Heikki Vilja ja ohjaaja Mikko Kaukolampi. Raati kuvasi Lapuan taidekoulun esitystä sanoin: "Monitaiteinen, esteettinen, viehättävä, tarkka. Pienillä elementeillä yhteen kiedottu huolellinen ja kaunis kokonaisuus." 


SPOTTI on ilontäyteinen lasten ja nuorten tapahtuma, jossa koko Riihimäen kaupunki vallattiin teatterihulinalla 14.-15.5.2022. Tapahtuman järjestävät Suomen Harrastajateatteriliitto, Riihimäen kaupunki, Riihimäen Nuorisoteatteri ja Riihimäen teatteri. Festivaaleilla ohjelmassa oli upeiden esitysten lisäksi muun muassa avajaiset, disco sekä päätösjuhla. Tapahtumassa oli tarjolla esitysten lisäksi myös teatteriaiheisia työpajoja. Lapuan taidekoulun ryhmä osallistui Jani Hämäläisen Näyttämötaistelu-työpajaan. 


Tapahtumaa on järjestetty kahden ja kolmen vuoden välein jo 42 vuotta. Tapahtuman suojelijana oli näyttelijä Kiti Kokkonen

Lapuan taidekoululta tapahtumaan osallistui viiden oppilaan ryhmä: Emma Kero, Emmi Latvala, Senni Ylimäki, Jenna Perälä ja Hilla Harju. Varjoteatterin keinoin toteutettu esitys on valmistettu syksyn 2021 Varjojen tanssia-kurssilla. Oppilaat valmistivat kurssin aikana varjoteatteriesityksen, jonka he itse käsikirjoittivat, suunnittelivat tanssiosiot ja valmistivat tarvittavan rekvisiitan, lavasteet ja taustaheijastukset. Oppilaat pohtivat kokemustaan: “Oli mielenkiintoinen kokemus opiskella monitaiteisesti, koska siinä pääsi kokeilemaan paljon erilaisia asioita ja heittäytymään täysillä uusia asioita kokeillessa. Monitaidetta tehdessä piti olla luova ja osata improvisoida tarpeen tullen. Kurssin aikana opin lisää avoimuutta uusille asioille sekä luovuutta.” Taidekoulun kurssilla opettivat ja tapahtumassa oppilaita luotsasivat kuvataiteen opettaja Minna Bengs ja tanssinopettaja Minja Rantala.

Nuotiolla-esityksessä viisi tyttöä kertoo nuotion ääressä tarinoita toisilleen. Nuotion valo heijastaa tarinoiden varjot eläväksi. Tarinoissa seikkaillaan temppelin labyrintissa, paetaan sodan jaloista ja kuljetaan pitkä matka luonnon keskellä.


Riihimäen matkasta esiintyjille ja opettajille jäi erityisesti mieleen tapahtuman iloinen tunnelma, katsomon täyteen vetänyt esitys sekä monipuolinen ja pitkä keskustelu omasta esityksestä raadin kanssa. 


Matkaan Riihimäelle lähdettiin lauantaina Seinäjoen asemalta, herätys oli varsin varhainen ☺





Riihimäellä esityspaikkanamme oli Verstas-teatteri, jossa oli osaava tekniikkahenkilökunta apuna ja myös toivomamme sivusermit olivat tapahtuman vapaaehtoiset tuoneet paikalle. Kiitokset järjestäjille!




Tapahtumassa oli myös jonkun verran vapaa-aikaa ja ehdimme mm. kävellä Rautatie-puistossa, käydä kaupoissa ja ottaa selfien Jukka Jalosen puiston virallisella selfie-pisteellä.


Sunnuntaina ryhmämme osallistui Jani Hämäläisen pitämään Näyttämötaistelu- työpajaan. Opimme miten teatterin keinoin voidaan esittää väkivaltaisia kohtauksia ilman, että ne sisältävät oikeaa väkivaltaa. Työpaja oli vakavasta aiheesta huolimattaan hauska ja opet totesimme, että aihe olisi hyvä yleensäkin nuorisolle opettamaan medialukutaitoa siitä, että kaikki mitä näemme elokuvissa, videoissa ym. ei ole totta. 

Sunnuntain päätösjuhlassa sitten yllätyimme iloisesti, että raati oli päättänyt antaa meille ja Nutturlan Makasiiniteatterin lasten ryhmälle 500€:n palkinnot. Riihimäellä kun oltiin, saimme myös lasitaideteoksen mukaamme. 




Kiitokset mukana olleille, oli hieno reissu ja myös hieno yhteinen matka ja seikkailu varjoteatterin maailmassa 💗

Lisätietoja:                                                                                                                                            https://shtl.fi/spotti-paatostiedote/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.