maanantai 5. huhtikuuta 2021

Vierailemassa Lapuan Taidemuseolla


Lapuan Taidemuseolla on esillä Marja Kolun näyttely Kaikki katoaa valkoiseen. Kävimme taidekoulun baletti 1 ryhmien kanssa tutustumassa näyttelyyn ja erityisesti sen yhteen teokseen, joka liittyy balettiin. Tanssimme teoksen alla ja otimme kuvia balleriinoista teoksen "keskellä".

 Taiteilija "Marja Kolu on syntynyt Pohjois-Suomessa ja hänen lapsuuden maisema oli seitsemän kuukautta vuodesta valkoista, kaunista lumimaisemaa. Taiteilija kokee lumen omakseen ja nauttii valkoisella umpihangella hiihtämisestä – suksien kuvion piirtymisen valkeaan lumeen ainutkertaisena." (https://lapuantaidemuseo.fi)

Teos, jota balleriinojan kanssa erityisesti ihailimme on Marja Kolun teos ystävänsä tanssitaiteilija Mirja Tukiaisen muistoksi. Se koostuu useista tanssiasuista Mirja Tukiaisen jäämistöstä, jotka taiteilija on käsitellyt mm.liimalla ja ripustanut kauniin ilmaviin ja eläviin muotoihin.
Koreografi, pedagogi ja tanssija Mirja Tukiainen, (s.1947, k. 2019) tanssi mm. Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä 1967–1985 ja toimi koreografina ja pedagogina eri puolilla Suomea. Hän toimi Keski-Suomen läänintaiteilijana 1994–1999. Luottamustehtäviä hänellä oli useita: Suomen tanssitaiteilijain liiton hallituksessa 1971–1974 ja 1976–1984, Tanssin ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmatoimikunnassa 1986–1989 ja Valtion tanssitaidetoimikunnassa 1989–1991. 
(https://www.naistenaani.fi/mirja-tukiainen-liikkeen-mestari)Ollessaan Keski-Suomen läänintaiteilijana, Mirja Tukiainen opetti useaan otteeseen myös Lapuan taidekoulun nykyistä tanssinopettajaa Minjaa. "Mirja teki koreografioita tanssikoululle, jossa kävin. Esitimme niitä mm. Linnanmäellä ja eri tilaisuuksissa Keski-suomessa. Useana kesänä Mirja opetti meille nykytanssia ja improvisaatiota ja esiinnyimme Kulmalan taidekodissa tekstiilitaiteilija Riitta Hytönen-Pasasen näyttelyissä. Kuva alla on ehkä vuodelta 1994 Kulmalasta."


  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.