maanantai 17. huhtikuuta 2023

Pisarakuvia

Taidekoulun valokuvaustyöpajassa ehditään lukukauden aikana oppia digitaalisen järjestelmäkameran käyttöä samalla kun toteutetaan erilaisia kuvausprojekteja. Vesi on arvoituksellinen elementti valokuvissa. Se heijastaa valoa ja värejä mielenkiintoisella tavalla. 

Jotta saat vesitipan pysähtymään kuvaan, tarvitset huolellisuutta tarkentamisessa, lyhyen suljinajan tai salamavalon pysäyttämään liikkeen ja lisäksi rutkasti hyvää onnea. Sarjakuvausmoodilla otettujen sadan kuvan joukossa saattaa olla vain se yksi onnistunut. 


Oppilaat rakentavat kuvauskohteita erilaisista tarvikkeista. Väripaperien ja heijastavien, värikkäiden folioiden kautta suunnattu salaman tai ledin valo heijastuu veden pinnasta. Kokeilemalla löytyy oikea valon heijastuskulma ja voimakkuus sekä itseä kiinnostava sommittelu. 


Kivoja abstrakteja kuvia saatiin, kun lisättiin lasiastiassa olevaan veteen ruokaöljyä. Noin puoli metriä astian alla olevat värikkään paperit ja niiden kuviot näkyivät pisaroissa. Tähän käytettiin salamavaloja. tarkentamisen kanssa sai olla tarkkana jälleen. Kameran automaatti pyrki tarkentamaan nestepinnan läpi kuviollisiin papereihin. Ei muuta kun käsitarkennus käyttöön ja  homma onnistui.



Jos käytössä on kamerasta irrallaan käytettävä salamavalo, sen pysäyttää pisaran liikkeen vähän pidemmälläkin suljinajalla, esimerkiksi 1/200. Jos käytetään ledpaneeleita, joudutaan kameran suljinaika säätämään lyhyeksi. Allaolevissa kuvissa suljinaika on 1/500 tai jopa lyhyempi.



Olemme harjoitelleet myös Photosopin ja Lightroomin käyttöä. Kuvasimme myös asetelmia ja valomaalasimme. Kevään valokuvaustyöpajassa siirrytään ulos kuvaamaan sään lämpenemisen mukaan. Harjoittelemme vielä syväterävyyttä ja sommittelua katukuvauksen ja maisemakuvauksen projekteissa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.